https://campaniamea.declic.ro/petitions/cerem-produse-menstruale-gratuite-in-scoli-1

Petiția „Produse menstruale gratuite în școli!” – întrebări și răspunsuri

Pentru că am primit mai multe întrebări și comentarii legate de inițiativa noastră prin care cerem ca produsele de igienă menstruală să fie disponibile în mod gratuit în școli, ne-am decis să le abordăm punctual pe acelea care pun probleme pertinente.

Ce înseamnă gratuitate în acest context?

Când spunem că ne dorim ca produsele de igienă menstruală să fie disponibile gratuit în școli, gratuitatea se referă la beneficiarii acestei inițiative: adolescentele din România. Înțelegem că pentru fiecare inițiativă de a implementa o politică socială este necesar ca din bugetul statului să fie redirecționată o sumă de bani. 

Considerăm că în situația în care statul se angajează să gestioneze problema accesului la produse de igienă menstruală, costurile unei astfel de inițiative sunt semnificativ reduse față de situația în care ea ar fi implementată de o organizație non-guvernamentală. În acest caz, statul ar putea achiziționa produse de igienă menstruală la preț redus direct de la producători, în cantități mari.

Credem că bugetul de stat poate fi gestionat în așa fel încât în bugetele Ministerului Educației sau Ministerului Sănătății să se aloce și sumele necesare acoperirii unui astfel de program cu impact pozitiv pe termen lung.

Sustenabilitate – produsele menstruale de unică folosință poluează

Suntem conștiente că produsele menstruale de unică folosință reprezintă un factor de poluare pentru mediul înconjurător, pentru că, în general, nu pot fi reciclate. Un absorbant de unică folosință se degradează în 500-800 de ani. Cu toate acestea, considerăm că fiecare persoană care se află la menstruație are dreptul să aibă acces la produse de igienă pe care să le poată utiliza în siguranță. 

Deși există variante mai prietenoase cu mediul, precum absorbantele reutilizabile, cupele menstruale sau chiar absorbantele biodegradabile, acestea nu pot fi distribuite cu ușurință în școli către toate elevele, având în vedere costurile ridicate și necesitatea accesului la facilități, precum apa, pentru a putea fi folosite în siguranță.

De aceea, absorbantele de unică folosință împachetate individual sunt singura soluție pentru implementarea unui astfel de program, pentru că sunt ușor de distribuit către un număr mare de persoane și, de asemenea, ușor de folosit. Dacă un astfel de program va ajunge să fie implementat, una dintre propunerile noastre va fi ca absorbantele să fie achiziționate de la un producător de încredere, care declară ingredientele folosite în manufacturarea absorbantelor și care folosește ingrediente naturale, biodegradabile. Pe piața din România brandurile nu sunt obligate să declare pe etichetă lista de ingrediente, astfel că majoritatea nu o fac. 

Dacă în proiectele noastre ne ghidăm după anumite principii, precum sustenabilitatea, în cazul unui program amplu, implementat la nivel național, suntem conștiente că acest ideal este mai greu de atins. Însă aici scopul care primează este asigurarea accesului la produse de igienă menstruală în școlile din România, un scop care are un impact social mult mai important, pentru că ar duce la reducerea inegalităților dintre tineri, a absenteismului, cât și a concepțiilor negative prezente la nivelul societății noastre legate de menstruație.

„N-avem toalete în toate școlile, dar vrem tampoane”

Un raport al Ministerului Educației arată că în martie 2019, 1.180 școli din România funcționau cu grupuri sanitare necorespunzătoare. Această cifră este îngrijorătoare și este clar că necesită o rezolvare cât mai rapidă. 

Cu toate acestea, suntem de părere că această ierarhie a problemelor ne-a împiedicat pe noi ca societate să luăm inițiativă de-a lungul timpului, așteptând ca problemele mari, sistemice, să fie rezolvate cu prioritate. Însă, ca ONG care își desfășoară activitatea direct cu adolescente, ne-am dat seama că un proiect precum cel pe care îl propunem este cu adevărat necesar, pentru că ar rezolva problema accesului la produse de igienă menstruală și ar normaliza modul în care menstruația este percepută la nivel social. 

De asemenea, absorbantele de unică folosință împachetate individual pot fi folosite în siguranță și în condițiile în care școala nu dispune de un grup sanitar corespunzător și reprezintă la acest moment singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Să ne amintim totodată că menstruația nu se oprește cât timp guvernanții decid cum să rezolve problema toaletelor din școli. E nevoie să acționăm cât mai curând pentru rezolvarea problemelor existente concomitent, având în vedere că ele sunt interconectate.

Cum poate fi implementată această inițiativă?

Mai multe persoane și-au exprimat îngrijorarea referitor la modul în care un astfel de program ar fi implementat. Așa cum am explicat și în primul material postat pe blog-ul nostru, considerăm că în cazul în care va deveni realitate, fiecare școală poate decide cum să distribuie absorbantele în rândul elevelor și cum să gestioneze acest program, astfel încât să se plieze pe nevoile grupului.

Presupunerile că absorbantele ar putea fi „furate” de eleve sau că elevii de sex masculin ar putea să le folosească ca metodă de bullying sunt niște situații puțin probabile și care pot fi gestionate în funcție de context, de conducerea școlii.

De ce pentru toate elevele și nu doar pentru cele aflate în situații vulnerabile?

Ne dorim ca un astfel de program să fie caracterizat de universalitate și echitate. Cu toate că adolescentele provenite din medii defavorizate vor beneficia într-o măsură mai mare de accesul la produse de igienă menstruală, ne menținem părerea că produsele de igienă menstruală sunt o necesitate, nu un moft, deci o facilitate la care fiecare persoană aflată la menstruație trebuie să aibă acces în fiecare lună. 

În primii ani de la apariția primei menstruații, ciclul menstrual nu este complet reglat, iar adolescentele încă se obișnuiesc cu noile schimbări apărute la nivelul corpului lor. Așadar, menstruația poate fi un eveniment imprevizibil în perioada pubertății, iar simpla disponibilitate a absorbantelor în școli le-ar permite tuturor adolescentelor, indiferent de situația lor materială, să fie mereu pregătite, având în vedere că cea mai mare parte a timpului și-o petrec la școală.

Cum rămâne cu fetele care au abandonat școala și nu vor avea acces la aceste produse?

În fiecare an școlar, un număr de elevi va abandona sistemul de învățământ din diverse motive, cel mai frecvent din cauza deprivării materiale severe care nu le permite să își continue studiile. În anul școlar 2017-2018 1,8% de eleve de sex feminin din ciclul primar și gimnazial au abandonat școala, potrivit datelor INS. Procentul variază în funcție de mediul de rezidență, regiune sau ciclu de învățământ, însă este cert că anual un număr de elevi abondonează școala. 

Este clar că un astfel de program nu le-ar include pe adolescentele care din diverse motive au părăsit deja sistemul educațional, însă acesta are potențialul de a crea o schimbare pentru generațiile viitoare. Chiar dacă nu va rezolva problema abandonului școlar – o problemă complexă cauzată de mai mulți factori și care nu se poate rezolva printr-o singură intervenție, un astfel de program ar încuraja frecventarea orelor de curs și ar reduce absenteismul. 

Din păcate, menstruația poate fi un impediment în viața multor persoane care nu au resursele necesare să își achiziționeze produse de igienă lunar. În cazul unei menstruații cu o durată medie de 5 zile, o persoană are nevoie de cel puțin 20 de absorbante (presupunând că absorbantele sunt schimbate la 6 ore). Pe piața din România, absorbantele sunt taxate cu cota standard de 19% TVA, iar prețul unui pachet cu 20 de absorbante necesare pe durata unei menstruații poate varia între 9 și 14 lei. Pentru persoanele care se confruntă cu deprivarea materială, acest cost lunar poate fi o povară financiară semnificativă.

Dacă absorbantele ar fi disponibile gratuit în școli, menstruația nu ar mai fi un motiv pentru care adolescentele să lipsească de la școală. De asemenea, simpla prezență a absorbantelor în școală ar ajuta la reducerea percepțiilor negative asociate cu menstruația și ar încuraja adolescenții să privească menstruația ca pe un eveniment normal și natural, care nu trebuie să provoace rușine.

Concluzie

Cum am spus și în materialul precedent, problema menstruației este una complexă. Noi considerăm că această inițiativă este un prim pas esențial.

Ajută-ne să aducem problema accesului la produse menstruale în școli pe masa guvernanților. Semnează petiția inițiată pe Platforma DECLIC – https://campaniamea.declic.ro/p/produse-menstruale-scoli.