petiția „produse
menstruale gratuite în școli”

În urma lucrului direct cu tinerii prin proiectele noastre, am ajuns la concluzia că este nevoie de o măsură socială care să schimbe felul în care menstruația este privită în România. Așadar, încă din octombrie 2020 am început să lucrăm la o petiție pentru a cere autorităților să privească (mai) atent problema educației și sărăciei menstruale (period poverty).


De ce o astfel de inițiativă?

Privim această petiție ca pe un prim pas în rezolvarea unei probleme mult mai complexe cu care ne confruntăm. Am redactat petiția după ce am luat în considerare și am analizat modul în care problema accesului la produse menstruale a fost abordată în state precum Scoția, care și-au început demersul de reducere a period poverty tot în școli. Mediul școlar este cel mai la îndemână canal prin care se pot produce schimbări semnificative. Aici vorbim atât de schimbări de percepție, căci un astfel de program ar ajuta la reducerea stigmatului  cu care este privită menstruația, cât și la schimbări cu impact pe termen lung: reducerea absenteismului școlar, un climat mai favorabil dezvoltării, reducerea bullying-ului. 

Motivele pentru care este nevoie urgentă de un astfel de program sunt exact consecințele grave pe care lipsa accesului la produse menstruale le are în rândul elevelor: absențe școlare ce au un efect negativ asupra educației, folosirea unor materiale improvizate precum hârtie, cârpe sau haine, care pot duce la infecții și afecțiuni ale aparatului reproducător, creșterea stigmatului asupra proceselor firești ale corpului uman.

Timeline-ul pe scurt al inițiativei

2021, ianuarie – Ne alăturăm grupului de lucru „Împreună pentru fete” format în Parlament.

2021, 30 ianuarie – Lansăm petiția „Cerem produse de igienă menstruală gratuite în școli”.

2021, februarie – Petiția este susținută de alte 10 organizații non-guvernamentale.

2021, 28 mai – Depunem petiția la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății de Ziua Internațională a Igienei Menstruale.

2021, iunie – Ne întâlnim cu reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru consultări privind petiția.

2021, 15 septembrie – Este depus în Parlament proiectul PL-x nr. 372/2021 privind facilitarea accesului la educaţie a tinerelor din medii defavorizate şi sprijinirea unor persoane fără adăpost prin acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă.

2021, decembrie – Consiliul local Sector 6 votează primul proiect pilot pentru absorbante gratuite în școli.

2022, februarie – Consiliul local Sector 5 votează proiectul pilot pentru absorbante gratuite în școli.

2022, aprilie – Inițiativa este preluată și de consilierii locali din Popești-Leordeni care depun un proiect similar pentru absorbante gratuite în școli. Proiectul este respins.

2022, 28 mai – Marcăm Ziua Internațională a Igienei Menstruale împreună cu colegele de la Asociația Pe Stop, societatea civilă și reprezentanții autorităților centrale și locale.

2022, 30 iunie – Consiliul local Sector 3 votează proiectul pilot pentru absorbante gratuite în școli.

2022, august –  Inițiativa este preluată de Sectorul 4 unde este depus un proiect similar pentru absorbante gratuite în școli. Proiectul este însă respins în septembrie.

2022, 26 septembrie – Sunt depuse o serie de amendamente la proiectul de lege depus în Parlament privind absorbantele gratuite în școli.

2022, noiembrie – Elevii de la Colegiul Național Grigore Ghica din Dorohoi încep propriul proiect pilot în liceul lor.

Citește aici timeline-ul pe lung.

Resurse utile

Materiale utile pentru implementarea programelor

Recomandări și proceduri pentru implementarea programului. Document realizat de Asociația Iele-Sânziene, 2023.

Menstrual health: a definition for policy, practice, and research. Terminology Action Group, 2021.

Menstrual Dignity for Students. Implementation Toolkit, 2022.

Hotărârile Consiliilor Locale
Hotărâre Sector 6
Hotărâre Sector 3
Hotărâre Sector 5
Proiectul de lege depus în Parlament
PL-x nr. 372/2021

Ce poți face mai departe?

Dacă reprezinți un ONG, o școală sau vrei pur și simplu să implementezi un proiect similar – ne poți scrie la adresa acasa@ielesanziene.org ca să împărtășim din experiența noastră și să oferim îndrumare, atât cât putem. 

Implementarea unui astfel de proiect necesită implicarea mai multor entități (autorități locale/centrale, societatea civilă, organizații non-guvernamentale, companii) și se poate dovedi uneori dificilă.

Citește mai multe despre inițiativă