despre iele-sânziene
Asociația Iele-Sânziene este o organizație non-profit, feministă, fondată în noiembrie 2019, care derulează proiecte în special pentru adolescente și adolescenți, în sfera educației sexuale și a egalității de gen.
Munca noastră e îndreptată în 3 direcții:
- managementul menstruației și drepturi reproductive (advocacy)
- educație menstruală și sexuală (ateliere cu adolescenți)
- feminism și egalitate de gen (proiecte educative civice pentru tineri)
De ce numele iele-sânziene?
Am fost inspirate de mitologia românească, în care se spune că ielele sunt zâne rele, răzbunătoare, spirite rebele ale morților, iar sânzienele sunt creaturi pașnice, care protejează femeile. În numele asociației se regăsesc ambele pentru că ne-a plăcut această antiteză și o considerăm relevantă pentru felul în care sunt privite fetele și femeile în societatea noastră. În plus, noi vedem ielele ca pe un un grup de fete rebele, un soi de societate matriarhală.
Ambele reprezentări mitice feminine sunt cunoscute pentru conexiunea lor cu natura, iar majoritatea legendelor subliniază că nici ielele, nici sânzienele nu sunt creaturi solitare, ele fiind mereu văzute în grupuri sau dansând în horă. Acest cerc al zânelor reprezintă pentru noi solidaritate și suroritate. O metaforă pentru ceea ce ne dorim să reprezinte comunitatea noastră. Ne dorim ca adolescenții cu care lucrăm să depășească piedicile puse de societatea predominant patriarhală în care trăim, devenind mai informați, mai atenți și mai buni unii cu ceilalți.
Echipa
Ioana Ciuhan
(she/her)
ioana@ielesanziene.org
Ioana a studiat Comunicare și Relații Publice la SNSPA București și lucrează în sectorul non-profit din 2015, având experiență în coordonare de voluntari, lucru cu tineri, comunicare și social media. În 2019 a fondat Asociația Iele-Sânziene din drag și grijă pentru adolescente, punând bazele unei direcții de proiecte despre solidaritate și egalitate de gen în asociație. Ioana este responsabilă de strategiile și direcțiile principale de lucru ale asociației și cea care se ocupă de comunicarea și managementul asociației.
Oana Constantin
(she/her)
oana@ielesanziene.org
Oana este sociolog și vicepreședinta Asociației Iele-Sânziene. Este implicată în sectorul non-profit din 2019. În octombrie 2020 s-a alăturat echipei Iele-Sânziene, unde se ocupă de coordonarea facilitatorilor locali și de organizarea atelierelor de educație menstruală și sexuală cu tineri. Este persoana care păstrează legătura organizației cu autoritățile locale și centrale și promovează viziunea organizației pentru access universal și echitabil la produse de igienă menstruală. Oana reprezintă asociația în majoritatea întâlnirilor și evenimentelor legate de petiția pentru produse menstruale gratuite în școli și consolidează munca organizației la nivel de advocacy.
Alexandra Oprea
(she/her)
alexandra@ielesanziene.org
Alexandra este cercetătoare în sociologie și științe politice și asistent universitar la Departamentul de Științe Politice a Universității din București, unde lucrează cu studenții și este responsabilă de seminarele introductive de licență în Teoria Politică și Sociologie. S-a alăturat Asociației Iele-Sânziene în iulie 2021, când a preluat coordonarea Revistei Sânziene, unul dintre proiectele organizației prin care tinerii au ocazia să spună și să ilustreze povești și experiențe pe care vor să le facă auzite, în timp ce descoperă sensul feminismului și egalității de gen.
Maria Constantin
(they/she/he)
maria@ielesanziene.org
Maria a studiat Psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai și Criminologie și Psihologie la Universitatea din Southampton, UK. S-a alăturat echipei Asociației Iele-Sânziene în februarie 2022, iar în prezent se ocupă de verificarea și elaborarea materialelor de lucru pentru atelierele noastre cu tineri, în calitate de advisor pentru egalitate, diversitate și incluziune. Maria este de asemenea community manager al asociației, fiind persoana responsabilă de comunicarea cu susținătorii și colaboratorii noștri.
Abonează-te la newsletter!
Primești periodic vești despre in/egalitatea de gen în lume și în România, recomandări de conținut feminist, noutăți despre proiectele din asociației și povești de pe teren, de la atelierele de educație menstruală și sexuală pe care le susținem cu adolescente. Fără spam și texte prea lungi, promitem! 🙂