educație sexuală

educație incluzivă despre
corp, gen și relații

Despre ce e vorba?

Susținem ateliere pentru copii, tineri și adulți în care vorbim, în funcție de nevoile și vârsta lor, despre anatomie, pubertate, menstruație, consimțământ, sexualitate, gen, relații

Structura atelierelor noastre este creată de persoane cu experiență în educație sexuală, lucrul cu tineri și formare și are la bază informații obținute din surse sigure (organizații internaționale, medici ginecologi, articole științifice), fiind de asemenea verificate de către un medic ginecolog și un psiholog.

De ce e importantă educație sexuală?

Context

Educația sexuală în România este cunoscută ca fiind un subiect-problemă, fie prin lipsa acesteia, fie prin realizarea sa în mod superficial sau necorespunzător. 

România este țara cu cele mai multe mame minore din Europa. Cele mai recente date INSSE arată că 16.498 de persoane cu vârsta sub 19 ani au născut în anul 2021, dintre care 687 aveau sub 15 ani.

În 2021, mai mult de 15.000 de adolescente (cu vârsta între 15 și 19 ani) au născut. În 65% din cazuri, tatăl copilului era mai mare de 20 ani. În plus, în fiecare an numărul minorilor abuzați sexual crește cu 20% față de anii precedenți. Astfel, în ultimii trei ani, numărul fetelor care au trecut prin abuz sexual a crescut cu 24%, iar numărul băieților supuși abuzului sexual a crescut cu 70%. Cu toate acestea, în ultimii 7 ani, câțiva judecători care s-au ocupat de cazuri de viol au decis că copiii de 11 sau 12 ani au consimțit de fapt la relații sexuale cu persoane de până la 50 de ani.

Cum vin atelierele noastre în sprijinul copiilor și adolescenților cu care lucrăm?

Atelierele noastre de educație menstruală și sexuală caută să adreseze problemele de acest fel, fiind structurate astfel încât să transmită informații necesare pentru a crește încrederea participanților în forțele proprii, atenția acestora la igiena și sănătatea lor și la deciziile pe care le iau cu privire la relațiile romantice și/sau sexuale. Învățând să facă alegeri corecte, frecvența comportamentelor de risc în rândul tinerilor scade, inclusiv rata sarcinilor nedorite, precum și a bolilor și infecțiilor cu transmitere sexuală. 

Mai mult decât atât, în ultimul an am început să susținem aceste ateliere cu grupuri mixte, pentru că acest lucru ajută la scăderea discriminării pe bază de gen. Diminuarea stigmatului pe care adolescenții o pot percepe față de corpurile persoanelor de sex opus duce la o acceptare reciprocă mai ușoară, prin facilitarea înțelegerii lucrurilor prin care trece fiecare, începând cu perioada pubertății.

Rețea de facilitatori pentru educație menstruală și sexuală

Pe parcursul anului 2022 am identificat și pregătit un grup de facilitatori locali, activiști pentru egalitate de gen, pentru a susține ateliere de educație menstruală și sexuală în comunitățile lor. Aceștia au participat la un modul de învățare format din 8 întâlniri online, dintre care o discuție cu un psihoterapeut și o alta cu un medic ginecolog. De asemenea, ei au primit acces la o varietate de materiale, precum ghidul trainerilor, fișe de lucru pentru ateliere, modele de activități interactive etc. 

În urma modulului de învățare, facilitatorii au susținut în total 27 de ateliere în 8 comunități, lucrând astfel cu 432 de participanți cu vârste între 10-19 ani. O parte dintre aceștia au rămas în echipa extinsă a asociației și vor susține în continuare ateliere cu copii și tineri.

această secțiune este în curs de actualizare

Alexandra Statache

(she/her)

Alexandra Statache este o artistă multidisciplinară care activează în scena locală queer. Este curent studentă la UAUIM București și face parte din artiștii muzicali activiști unde i se desfășoară evenimentele și proiectele din care face parte. Feminismul intersecțional este un element principal în munca sa, astfel alături de Asociația Iele Sanziene, ea colaborează în proiecte în care crede și le susține pe deplin.

Alexandra Statache

(she/her)

Alexandra Statache este o artistă multidisciplinară care activează în scena locală queer. Este curent studentă la UAUIM București și face parte din artiștii muzicali activiști unde i se desfășoară evenimentele și proiectele din care face parte. Feminismul intersecțional este un element principal în munca sa, astfel alături de Asociația Iele Sanziene, ea colaborează în proiecte în care crede și le susține pe deplin.

Proiecte încheiate prin intermediul cărora am susținut ateliere de educație menstruală și sexuală în perioada 2020-2023

Pregătite pentru adolescență – educație și conștientizare. Proiect finanțat prin programul În Stare de Bine.

Educație menstruală incluzivă. Capacitare și intervenție la nivel local. Proiect finanțat prin Corpul European de Solidaritate.

Clubul fetelor. Informate la prima menstruație. Proiect finanțat prin Corpul European de Solidaritate.

Introducere în adolescență. Proiect finanțat prin programul StartONG. 

Clubul fetelor în Laslea. Proiect finanțat prin programul În Stare de Bine.

Clubul fetelor. Ateliere de educație menstruală și despre pubertate. Proiect finanțat prin Corpul European de Solidaritate.