i

Căutăm 20 de activiste/activiști pentru egalitatea de gen care să se alăture misiunii asociației Iele-Sânziene și să devină facilitatori locali în comunitățile lor.

Proiectul presupune un stadiu de formare pentru a deveni trainer pentru atelierele de educație menstruală și despre pubertate și susținerea unor ateliere în orașul/comunitatea unde locuiești, cu sprijinul Asociației Iele-Sânziene.

Ca trainer în proiect vei primi constant îndrumare din partea echipei Asociației Iele-Sânziene. Programul presupune implicarea voluntară a trainerilor și extinderea rețelei asociației.

Pentru a te înscrie, completează formularul de mai jos până la data de 17 aprilie. Ulterior, vei fi contactat/ă pe email de echipa asociației. Înainte să aplici, îți recomandăm să citești cu atenție secțiunea de întrebări și răspunsuri de la finalul paginii.

i

„Educație menstruală incluzivă. Capacitare și intervenție la nivel local” este un proiect al Asociației Iele-Sânziene, finanțat prin Corpul European de Solidaritate.

Condiții pentru a aplica:

- ai peste 18 ani

- crezi în egalitatea de gen și în misiunea asociației

- vrei să te implici în reducerea tabuurilor legate de menstruație și schimbările care au loc în corp în perioada pubertății

- vrei să te implici în mod activ în identificarea grupurilor de adolescenți și ai acces la anumite grupuri de tineri, școli, autorități locale sau ești dispusă să lucrezi în acest sens

- vrei să dobândești experiență de lucru cu tinerii sau ai deja experiență în acest sens

- ești dispus/ă să participi la un program de formare format din mai multe întâlniri
- vrei să te implici pe termen lung în proiectele și misiunea Asociației Iele-Sânziene

Ca trainer iele-sânziene vei:

- participa activ la sesiunile de pregătire și îndrumare ulterioare programului inițial de formare

- primi îndrumare din partea asociației pentru a-ți desfășura activitățile de voluntariat

- promova misiunea și valorile asociației și vei lucra pentru reducerea rușinii și a tabuurilor menstruale și promovarea educației sexuale

- identifica grupuri de adolescenti, școli și alți potențiali parteneri din comunitatea ta care să devină beneficiarii asociației

- susține ateliere de educație menstruală și despre pubertate cu adolescente și adolescenți în comunitatea ta

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Acest apel este dedicat cu precădere persoanelor din alte localități din țară pentru că ne dorim să avem voluntari care să ajungă cu mai multă ușurință în diverse comunități din țară unde este nevoie ca tinerele să primească îndrumare și informații. Poți aplica și dacă ești din București, însă vor avea prioritate persoanele din alte localități ale României.

Programul face parte din proiectul „Educație menstruală incluzivă. Capacitare și intervenție la nivel local” și presupune mărirea rețelei asociației Iele-Sânziene pentru a putea ajunge cu atelierele de educație menstruală și despre pubertate la cât mai mulți adolescenți din medii urbane și rurale insuficient deservite. Implicarea ta se va face pe bază de contract de voluntariat. 

Vei promova misiunea și valorile asociației și vei lucra pentru reducerea rușinii și a tabuurilor menstruale. Vei identifica grupuri de adolescenți, școli și alți potențiali parteneri din comunitatea ta care să devină beneficiarii asociației. Ca trainer vei susține ateliere de educație menstruală și despre pubertate cu adolescentele din comunitatea ta, fie fizic, fie online. Uneori, în funcție de context va fi nevoie să te deplasezi în anumite localități din apropierea ta pentru a susține atelier fizic.

Costurile necesare derulării primelor ateliere (închiriere spațiu, materiale, transport) vor fi acoperite de Asociația Iele-Sânziene. În viitor ne dorim ca trainerii să poată identifica resurse la nivel local cu ajutorul cărora să poată susține atelierele (posibilitatea de a închiria gratuit un spațiu, sponsori locali etc.)

Pentru a deveni trainer local Iele-Sânziene și pentru a susține ateliere de educație menstruală și despre pubertate cu adolescente este nevoie de disponibilitatea de a susține ateliere atunci când sunt programate și de a participa la perioada de training inițială de 6 săptămâni. În timpul celor 6 săptămâni este nevoie de o disponibilitate de cel puțin 2 ore pe săptămână (durata unei întâlniri online) la care se mai pot adăuga 2-3 ore pentru consultarea materialelor și resurselor necesare pentru desfășurarea atelierelor. Ulterior, în funcție de proiectele pe care le derulăm și de frecvența cu care programăm ateliere, necesarul de timp dedicat poate varia.

Un atelier de educație menstruală și despre pubertate este o oportunitate să vorbim deschis despre aspecte precum menstruație, igienă și pubertate. Atelierul nu se rezumă doar la componenta legată de igiena menstruală, ci include și aspecte conexe precum schimbările din perioada pubertății și adolescenței, consimțământul și viața sexuală. Pe lângă componenta educativă, prin atelierele de educație menstruală ne propunem să normalizăm menstruația și să înlăturăm miturile și concepțiile greșite care sunt perpetuate la nivelul societății.

Un atelier de educație menstruală și despre pubertate este o ocazie de a promova valori precum: egalitatea de gen, solidaritatea, suroritatea, incluziunea.

Scopul unui atelier de educație menstruală este să educe, capaciteze și să implice participanții și comunitatea din care aceștia fac parte.

Perioada de training durează 6 săptămâni și presupune 6 întâlniri online cu echipa asociației în care vei învăța cum să susții un atelier de educație menstruală și despre pubertate și vei primi acces la resursele necesare pentru desfășurarea atelierelor. Întâlnirile vor fi programate săptămânal, iar o întâlnire va dura aproximativ 2 ore. 

Întâlnirile vor fi susținute de trainerii asociației cu exeriență în lucru cu tinerii și care au desfășurat până acum ateliere de educație menstruală și despre pubertate cu adolescenți. Întâlnirile vor acoperi subiecte precum: rolul unui trainer, cum se desfășoară un atelier de educație menstruală, cum să lucrezi cu un grup de adolescenți (limbaj, abordare, empatie), informații verificate despre pubertate, menstruație, igienă, metode de contracepție, infecții cu transmitere sexuală.

În cadrul proiectului vei deveni voluntar al asociației și vei participa la trainingul de formare. Astfel, vei avea acces la:

  • Ghidul trainerilor: conține informații despre desfășurarea atelierului și informații despre corp, pubertate, menstruație, igienă, metode contraceptive, consimțământ etc.
  • Materiale educative pentru participante: broșuri informative, flyere etc.
  • Alte materiale necesare pentru desfășurarea atelierelor: formulare de feedback, fișe de activități, resurse digitale.

Toate materialele noastre au fost verificate de medici ginecologi cu care colaborăm. Pe parcursul perioadei de training cel puțin o întâlnire va fi dedicată unei discuții cu un medic ginecolog. Vei primi sprijin din partea Asociației Iele-Sânziene pentru organizarea atelierelor, comunicarea cu școli, centre de zi sau alți parteneri. 

Implicarea celor 20 de persoane care se alătură echipei de traineri este pe o perioadă de minimum un an, însă ne dorim ca acestea să rămână în continuare aproape de noi și să se implice în proiectele asociației pe termen lung.

Da, poți aplica și dacă nu ai mai lucrat până acum cu adolescenți, dar îți dorești acest lucru și crezi că îți poți dezvolta aptitudinile necesare. În cadrul sesiunilor de training vei primi îndrumare în acest sens.

Da, poți aplica să devii trainer pentru atelierele de educație și dacă nu ai acces la astfel de grupuri sau îți e greu să le identifici în comunitatea ta. Împreună cu echipa asociației vom încerca să identificăm școlile, centrele de zi și alte instituții unde putem organiza ateliere pentru adolescente.

Dacă ai în continuare întrebări despre program, nu ezita să îi scrii direct Oanei la oana@ielesanziene.org. Îți va răspunde cât de curând posibil.