Conținutul vloggerului Alexandru Bălan (“Colo”) a devenit în ultimele 48 de ore una dintre cele mai discutate teme din țară. Prin mesajul său dintr-un videoclip postat pe Youtube, care conține probabil unele dintre cele mai explicite fraze utilizate în mediul online în ultimii ani, acesta instigă la agresiune sexuală față de minore.
Afirmațiile făcute de el sunt problematice dintr-o serie largă de motive, de la conținutul propriu-zis și până la faptul că publicul său țintă e format din tineri cu vârste sub 18 ani. Mult mai grav este faptul că aceste afirmații sunt o reflecție a unui mod de gândire destul de răspândit, conform căruia victima unei agresiuni sexuale se face vinovată de cele întâmplate pentru simplul fapt că poartă anumite haine sau arată într-un
anume fel.
Această atitudine față de victimă se bazează pe felul în care societatea a perceput de-a lungul timpului aspectul fizic. Mai exact, un stereotip des întâlnit este că adolescentele nu trebuie să poarte anumite ținute, considerate ca fiind provocatoare și menite să atragă atenția sexului opus. Într- adevăr, hainele, machiajul, coafura au o valoare simbolică și pot comunica lucruri precum genul, vârsta, apartența la un grup, fie el socio profesional, etnic, religios etc. Însă printre lucrurile pe care toate acestea NU le pot comunica se numără, mai ales, consimțământul.
Modul cel mai sigur în care cineva își poate oferi consimțământul este direct, verbal. Și totuși, există excepții și pentru un “da” asumat (persoana în cauză având oricând dreptul să se răzgândească și să își retragă consimțământul). Printre cei care nu își pot oferi consimțământul se numără persoanele aflate în stare de ebrietate, cele care și-au pierdut cunoștința, care suferă de handicap mental. De asemenea, dacă una dintre părți este o persoană aflată într-o poziție de autoritate, trebuie luată în calcul posibilitatea ca aceasta să fi obținut consimțământul într-un mod coercitiv. Cel mai important este faptul că minorii sub 13 ani nu sunt în măsură să își ofere consimțământul atunci când vine vorba de întreținerea de raporturi sexuale, iar pentru cei ce au peste 13 ani există circumstanțe excepționale, conform prevederilor art. 220 din Codul Penal.
Aspectul fizic poate comunica preferința pentru un stil care ne reprezintă sau pe care vrem pur și simplu să îl adoptăm pentru o perioadă, din curiozitate. Nu spune nimic despre noi ca oameni, despre ce ne dorim sau nu de la cei din jurul nostru, despre limitele spațiului nostru personal și dacă ne dorim ca ele să fie depășite, cu atât mai mult cu cât corpul nostru ne aparține, precum și dreptul de a decide cine și în ce circumstanțe are voie să îl atingă sau nu. Aspectul fizic, în mare măsură, nici nu depinde de noi, ci de factori genetici și nu ne facem vinovați pentru că diverse trăsături atrag persoane ale căror acțiuni spun mai multe despre ei înșiși.
Astfel de persoane sunt, adesea, și cele care insistă asupra faptului că agresiunea sexuală poate reprezenta un subiect de umor, așa cum consideră și vloggerul Colo, care și-a cerut scuze afirmând că, pentru el, totul a fost o glumă. Însă astfel de subiecte nu ar trebui să fie niciodată văzute ca surse de umor, întrucât pot leza demnitatea umană și pot perpetua prejudecăți și stereotipuri ce, ulterior, se pot materializa prin fapte concrete, cu consecințe grave asupra integrității fizice și psihice ale persoanei vizate.
Agresiunea sexuală are legătură într-o foarte mică măsură cu atracția fizică, fiind mai degrabă o expresie a modului în care agresorul percepe relația de putere pe care o are cu victima sa. Acest mod distorsionat de a înțelege raportul dintre agresor și persoana agresată se naște adesea din cauza stereotipurilor de gen din societate, ceea ce îi conferă respectivului falsa idee că i se dă voie, că este invitat să depășească limitele celeilalte persoane. Sau că, din falsă superioritate, el poate să facă orice își dorește, desconsiderându-și victima – chiar afirmațiile lui Bălan, pe care nu le vom reproduce, trădează o atitudine ostilă, degradantă și umilitoare la adresa minorei la care face referire în vlogul său.
Nu, nimeni nu “merită”, nu își “dorește” nu “și-o cere”, nimănui nu “îi place” să fie agresat, indiferent de vârstă, gen, aspect fizic, locul în care se află, ce a consumat etc. În schimb, ar trebui ca toți să fim capabili de auto-control și de respect față de cei din jur, cu atât mai mult atunci când vorbim despre minori.
______
În urma declarațiilor făcute de Alexandru Bălan, o organizație non-guvernamentală ce militează pentru drepturile femeilor, Centrul FILIA, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1. De asemenea, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă. Nu în ultimul rând, mai multe branduri importante au încetat colaborarea cu vloggerul respectiv.