rewrite: gender narratives
in the media

Proiectul RGNM – Rewrite: Gender Narratives in the Media este un proiect național, derulat de către Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația Iele-Sânziene și Fundația Centrul pentru Jurnalism Independent, prin programul Citizens, Equality, Rights and Values EU Programme (CERV), finanțat de către Comisia Europeană, în perioada 2023 ianuarie – 2025 ianuarie.

În cadrul acestui proiect, ne propunem să:
• Capacităm 120 de studenți/studente de la facultăți de jurnalism, științe politice, filosofie, litere și comunicare din București, Iași, Cluj, Timișoara pentru a identifica stereotipuri de gen și prejudecăți în media, și pentru a putea promova un conținut media sensibil la dimensiunea genului.
• Creștem gradul de conștientizare, în ceea ce privește portretizarea bărbaților și femeilor în media în rândul a 2400 de studenți/studente și tineri jurnaliști, prin evenimente de Teatru Ziar organizate la nivel local în cele 4 orașe implicate în proiect.
• Identificăm percepții și stereotipuri de gen în media prin intermediul unei cercetări care analizează atât presa scrisă, cât și cea online.
• Creștem gradul de conștientizare în ceea ce privește egalitatea de gen în media, prin intermediul unei campanii online, realizată la nivel național. Vom lucra în cadrul acestui proiect cu tineri și tinere, pentru care vom organiza un training în fiecare dintre orașele menționate. La fiecare dintre cele 4 training-uri, vor participa câte 30 de studenți/studente
de la facultățile de profil.
În ce fel sunt femeile reprezentate în articolele de presă din România și cum au evoluat aceste reprezentări de-a lungul timpului? La aceste întrebări și multe altele răspunde raportul „În umbra stereotipurilor: de la mamă la vampă. Reprezentarea femeilor în presa din România în 2024”, realizat de Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu și editat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Pentru realizarea raportului, echipa de cercetare a analizat modul în care femeile apar în presa scrisă din România în 2023, examinând opt publicații și site-uri de știri, atât naționale, cât și locale. Analiza a scos la lumină stereotipurile de gen încă prezente în mass-media românească și a pus accent pe modalitățile prin care atât jurnaliștii, cât și cititorii pot contribui la demontarea acestor tipare.
Printre concluziile raportului se numără faptul că, deși au fost făcute progrese în ultimele decenii, femeile sunt încă adesea portretizate prin prisma unor roluri tradiționale, iar felul în care sunt prezentate în presă poate perpetua stereotipuri dăunătoare. Cercetarea oferă exemple concrete și recomandări pentru îmbunătățirea modului în care sunt relatate subiectele care implică femei.