1.000 de tampoane interne donate de Enroush au ajuns în kit-urile cu produse de igienă menstruală distribuite de Asociația Iele-Sânziene adolescentelor vulnerabile. Pentru că împărtășim valori comune, ne-am propus să luptăm împreună la înlăturarea unuia dintre cele mai frecvente mituri legate de menstruație: tampoanele dezvirginează // persoanele virgine nu pot folosi tampoane interne.
Din 2020 ne îndreptăm eforturile către reducerea fenomenului period poverty (sărăcie menstruală) în România. Una dintre principalele noastre direcții de activitate este managementul menstruației, astfel că lucrăm direct cu adolescente din medii urbane și rurale insuficient deservite.
Ne-am propus încă de la început ca intervențiile noastre să nu se oprească la distribuirea de produse de igienă menstruală, ci să avem o abordare sustenabilă: mai exact să înlăturăm miturile și concepțiile greșite legate de menstruație care întrețin un climat al rușinii.
Educația, sustenabilitatea și egalitatea de gen sunt valorile care ne ghidează fiecare proiect. Kit-urile pe care le oferim beneficiarelor conțin produse de igienă menstruală sustenabile precum produse de unică folosință biodegradabile, realizate din materiale sigure, fără clor, parfum sau alte substanțe nocive corpului și naturii, și produse reutilizabile care pot fi folosite pe termen lung, reducându-se astfel impactul asupra mediului.
Am găsit aceleași valori în abordarea brandului Enroush care produce absorbante și tampoane biodegradabile. Ne leagă deci valori comune, precum sustenabilitatea care se manifestă atât prin grija față de mediul înconjurător, cât și față de corp.
ENROUSH este un brand de produse de igienă menstruală din bumbac organic creat din nevoia de transparență asupra ingredientelor și modului de fabricație. Enroush este un brand creat de femei pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu menstruație de a își gestiona această perioadă a lunii în mod sustenabil și sigur. – https://enroush.com/. Produsele nu conțin dioxină, clor, înălbitori, fibre sintetice sau parfum. Sunt realizate 100% din bumbac organic certificat GOTS.
Am povestit puțin cu fondatoarea Enroush, Carmen Lumina-Scalisi, despre inițiativa ei:
De ce ați ales să sprijiniți proiectele Iele-Sânziene?
Enroush a fost creat din dorința de a le oferi femeilor accesul cât mai larg la produse pentru menstruație sigure și neinvazive cu corpul și mediul înconjurător. În plus, misiunea noastră este dublată de constanta educare și informare a femeilor asupra sănătății reproductive, dreptului la libera exprimare și egalității de gen.
Sprijinirea proiectelor Iele-Sânziene este în consecință o extensie naturală și firească a principiilor după care Enroush se ghidează. Căci alegerile neinformate împreună cu lipsa unui dialog deschis pe subiectul menstruației și al sănătății reproductive – cu consecințe grave asupra sănătății fizice și psihice – contribuie, pe termen lung la întărirea tabuurilor asociate corpului femeii. Și credem că împreună avem forța de a transforma stigma legată de menstruație într-un mijloc de a îmbunătăți calitatea vieții intime și sociale a femeilor din România.
Cum luptă Enroush cu tabuurile legate de menstruație?
Creând produse menstruale cu eticheta 100% curată – doar din bumbac organic și fibre naturale – comunicarea Enroush este sinceră, deschisă și personală în care eufemismele legate de corpul femeii sau sângerarea lunară nu își au locul.
Mesajele oneste, poveștile în care clientele se pot identifica și, nu în ultimul rând, curajul de vorbi deschis despre tabuurile feminine încurajează astfel femeile să abordeze noi moduri de exprimare și manifestare a iubirii de sine. Le educăm, informăm și susținem să-și îmbrățișeze și să-și înțeleagă în profunzime feminitatea. Căci stigmatizarea menstruației se traduce prin alegeri neinformate cu impact grav asupra sănătății.
TAMPOANELE ȘI MITUL PIERDERII VIRGINITĂȚII
Kit-urile pe care le distribuim sunt personalizate în funcție de nevoile și preferințele beneficiarelor. În cadrul atelierelor le prezentăm fiecare produs menstrual tocmai pentru ca ele să știe că își pot gestiona menstruația în diverse moduri.
Când ajungem la tampoanele interne, pe care cele mai multe dintre ele le cunosc ca OB-uri, ne lovim adesea de reticență și reacții rușinate. Fetele mai mici, care au avut recent prima menstruație sau sunt la vârsta premenstruală, sunt convinse că tampoanele interne sunt destinate doar persoanelor care și-au început viața sexuală sau care au copii. E o ocazie perfectă să vorbim despre himen și mitul dezvirginării. Le explicăm că o persoană nu își poate „pierde” virginitatea dacă alege să poarte tampoane interne.
De la înființarea Iele-Sânziene ducem o luptă continuă cu miturile și tabuurile legate de menstruație. În general, adolescentele cu care lucrăm se simt mai confortabil să poarte absorbante, mai ales în primii ani de menstruație. Rolul nostru nu e niciodată să le convingem să folosească tampoane interne, ci doar să ne asigurăm că ele înțeleg avantajele și dezavantajele fiecărui tip de produs de menstrual și cum să le folosească în siguranță. Atunci când ele își doresc și tampoane interne în kit-uri, ne asigurăm că știu cum să le folosească și alegem produse sigure, care să nu le provoace probleme de sănătate și care să le permită să rămână active în comunitatea în care trăiesc.
În funcție de nevoile și preferințele fiecărei adolescente în parte, un kit poate conține:
- Absorbante biodegradabile din bumbac sau bambus
- Absorbante reutilizabile fabricate etic în România în cadrul iele shop
- Săculeț de pânză pentru absorbantele reutilizabile
- Prezervative
- Tampoane interne
- Flyer cu instrucțiuni pentru absorbantele reutilizabile
- Broșură educativă adaptată vârstei
Cele 1.000 de tampoane interne donate de Enroush vor ajunge în kiturile cu produse de igienă menstruală distribuite de Asociația Iele-Sânziene adolescentelor vulnerabile în perioada iulie-august 2021. O parte dintre ele au ajuns deja la Casa Debora în județul Timiș și la Școala Generală nr. 5 Săcele, județul Brașov.