Petiția „Produse menstruale gratuite în școli!” + inițiativa legislativă „Împreună pentru fete”

În această postare revenim vești în legătură cu petiția noastră lansată în ianuarie 2021, prin care cerem produse menstruale gratuite în școli.

În perioada mai-iunie 2021 echipa noastră a avut 2 întâlniri cu reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Sănătății unde a fost depusă petiția. Cu toate că ambii secretari de stat cu care am discutat, atât Radu Szekely (la acea vreme secretar de stat în Ministerul Educației), cât și Monica Althamer (secretar de stat în Ministerul Sănătății), au înțeles premisele din spatele petiției și nevoia unui astfel de program, discuțiile nu s-au concretizat și nu am primit sprijinul așteptat din partea celor 2 ministere.

În răspunsul oficial scris pe care l-am primit din partea Ministerului Sănătății am fost informate că acest lucru nu intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, motiv pentru care petiția a fost transmisă mai departe la Ministerul Muncii.

Ce urmează:

La sugestia Ministerului Sănătății am început să căutăm soluții pentru a putea implementa un proiect pilot în perioada următoare, pentru a putea observa impactul pe care l-ar avea introducerea produselor de igienă menstruală în școli. În prezent explorăm această posibilitate pentru că știm că un astfel de program, caracterizat de universalitate și echitate, ar avea numeroase beneficii asupra elevelor din România.

Ne propunem ca petiția să ajungă în perioada următoare și la nou înființatul Minister al Familiei, Tineretului și Egalității de Șansă condus de Gabriela Firea.

Vești din Parlament:

Anul acesta în Parlamentul României a fost depus un proiect de lege care abordează de asemenea fenomenul sărăciei menstruale.

Este vorba despre proiectul de lege inițiat de deputata USR-Plus Oana Țoiu, care a fost elaborat în urma consultărilor cu grupul de lucru „Împreună pentru fete” din care facem parte și noi, Asociația Iele-Sânziene, împreună cu Asociația Pe Stop, Asociația SEXUL vs BARZA, Centrul FILIA, Asociația E-Romnja, Asociația COMMA, Tineri pentru Tineri, Fundația Romanian Angel Appeal și Fundația Sensiblu.

Ce presupune proiectul de lege?

Proiectul de lege propune facilitarea accesului la educaţie a tinerelor din medii defavorizate şi sprijinirea unor persoane fără adăpost prin acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă.

Concret, acesta presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social. Propunerea este ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

În prezent propunerea legislativă a fost trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților. Aceasta a primit aviz negativ de la Comisia pentru învățământ, ceea ce a încetinit procesul prin care inițiativa va ajunge în plen pentru a fi supusă votului.

De ce e important ca parlamentarii să voteze legea?

Pentru că este prima inițiativă legislativă directă din România care abordează fenomenul sărăciei menstruale și pentru că accesul la produse de igienă menstruală va îmbunătăți calitatea vieții adolescentelor vulnerabile.

Textul complet al propunerii legislative și parcursul acesteia în Parlament pot fi urmărite pe site-ul Camerei Deputaților (înregistrată cu nr. PLX372/2021) și pe site-ul Senatului (înregistrată cu nr. L202/2021). Pentru vești legate de evoluția acesteia puteți urmări și paginile noastre de social media. Vom comunica pe această temă în perioada următoare.

Încă de la începutul anului 2020, de când am înființat Asociația Iele-Sânziene, luptăm pentru diminuarea fenomenului sărăciei menstruale, prin educație, acces la produse menstruală și advocacy. Mai multe despre noi și proiectele noastre, aici: https://ielesanziene.org/despre/.

Semnează AICI petiția pentru produse menstruale gratuite în școli.