Această postare redă pe scurt și pe larg parcursul de la lansarea petiției pentru absorbante gratuite în școli până la primele proiecte pilot și situația actuală. Vom actualiza această postare pe măsură ce proiectul evoluează și ne apropiem de îndeplinirea obiectivului nostru – absorbante gratuite în școlile din România.
În ianuarie 2021 am lansat petiția pentru produse de igienă menstruală gratuite în școli. De atunci și până în prezent ne-am implicat activ în campanii de conștientizare privind importanța accesului universal și echitabil la produse de igienă menstruală pentru toate persoanele cu menstruație. Ne-am alăturat de asemenea campaniilor conexe și am participat la primele proiecte pilot din România prin care mai multe unități de învățământ au fost dotate cu dispensere cu produse de igienă menstruală. Am oferit sprijin și am împărtășit cunoștințele acumulate din munca noastră privind educația menstruală în România.
Din ianuarie 2021 am asistat la mai multe evenimente importante care pavează drumul către idealul la care tindem – produse de igienă menstruală gratuite pentru toate persoanele cu menstruație.
Mai jos, redăm în ordine cronologică evenimentele principale de la lansarea petiției și până la primele dispensere instalate în școlile din România, menționând atât momentele care marchează progresul inițiativei noastre, cât și momentele care ne-au ținut în loc.
Așa cum reiese din principalele evenimente de mai jos, problema accesului la produse de igienă menstruală poate fi abordată din mai multe perspective:
Aducerea subiectului pe agenda publică prin campanii de conștientizare și advocacy: petiția publică și alte campanii ale organizațiilor non-guvernamentale de profil
Abordarea subiectului prin politici publice și proiecte de lege: proiectul de lege depus în Parlament de deputata Oana Țoiu
Inițiative sprijinite de autoritățile locale: proiectele pilot începute în Sectoarele 3, 5 și 6 din București
Inițiative independente ale societății civile: modul în care s-au organizat elevii din Clubul de egalitate de gen al Colegiului Ghica din Dorohoi.
Timeline, pe scurt
2021, ianuarie – Ne alăturăm grupului de lucru „Împreună pentru fete” format în Parlament.
2021, 30 ianuarie – Lansăm petiția „Cerem produse de igienă menstruală gratuite în școli”.
2021, februarie – Petiția este susținută de alte 10 organizații non-guvernamentale.
2021, 28 mai – Depunem petiția la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății de Ziua Internațională a Igienei Menstruale.
2021, iunie – Ne întâlnim cu reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru consultări privind petiția.
2021, 15 septembrie – Este depus în Parlament proiectul PL-x nr. 372/2021 privind facilitarea accesului la educaţie a tinerelor din medii defavorizate şi sprijinirea unor persoane fără adăpost prin acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă.
2021, decembrie – Consiliul local Sector 6 votează primul proiect pilot pentru absorbante gratuite în școli.
2022, februarie – Consiliul local Sector 5 votează proiectul pilot pentru absorbante gratuite în școli.
2022, aprilie – Inițiativa este preluată și de consilierii locali din Popești-Leordeni care depun un proiect similar pentru absorbante gratuite în școli. Proiectul este respins.
2022, 28 mai – Marcăm Ziua Internațională a Igienei Menstruale împreună cu colegele de la Asociația Pe Stop, societatea civilă și reprezentanții autorităților centrale și locale.
2022, 30 iunie – Consiliul local Sector 3 votează proiectul pilot pentru absorbante gratuite în școli.
2022, august – Inițiativa este preluată de Sectorul 4 unde este depus un proiect similar pentru absorbante gratuite în școli. Proiectul este însă respins în septembrie.
2022, 26 septembrie – Sunt depuse o serie de amendamente la proiectul de lege depus în Parlament privind absorbantele gratuite în școli.
2022, noiembrie – Elevii de la Colegiul Național Grigore Ghica din Dorohoi încep propriul proiect pilot în liceul lor.
2022, decembrie – Facultatea de Științe Politice din cadrul UBB Cluj-Napoca anunță că vor avea absorbante gratuite pentru studenți.
2023, martie – Este anunțat un proiect pilot pentru absorbante gratuite într-o școală din Sibiu.
2023, 10 Mai – Lansăm un document de recomandări privind programul pentru absorbante gratuite în școli
28 mai 2023 – Organizăm o mișcare pentru deblocarea proiectului de lege din Parlament, de Ziua Internațională a Igienei Menstruale
2023, 12 iunie – Munca noastră și a susținătorilor inițiativei este recunoscută la Gala Premiilor Participării Publice
2023, 26 septembrie – Munca noastră și a susținătorilor inițiativei este recunoscută la Gala Societății Civile
2024, februarie – Elevii de la Consiliul Județean al Elevilor Prahova inițiază o campanie locală pentru absorbante gratuite în școli.
2024, martie – Este anunțat un proiect pilot cu absorbante gratuite prin cabinetele de medicină școlară, în Deva
2024, prezent – Implementăm proiectul „Absorbante Gratuite. Școli Incluzive”
2024, Mai – Asociația Studenților în Științe Politice de la Universitatea din București și Bella încep campania #AbsorbanteÎnUniversitate
Timeline, detaliat
2021, ianuarie – Ne alăturăm grupului de lucru „Împreună pentru fete” format în Parlament.
În ianuarie 2021 deputata USR Oana Țoiu formează în Parlament grupul de lucru „Împreună pentru fete” pentru a se consulta cu societatea civilă pentru propunerea unui proiect de lege care să abordeze problema sărăciei menstruale în România.
Din grupul de lucru fac parte: Asociatia Pe Stop, Asociația lele-Sânziene, Asociatia Sexul vs. Barza, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen – FILIA, Asociația E-Romnja – Asociația Pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Asociatia COMMA, Fundația Tineri pentru Tineri, Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia Sensiblu.
În această formulă vom lucra pentru propunerea unui proiect de lege care să abordeze problema sărăciei menstruale în România și accesul la produse de igienă menstruală.
2021, 30 ianuarie – Lansăm petiția „Cerem produse de igienă menstruală gratuite în școli”.
După aproximativ un an de lucru direct cu adolescente din diferite zone din țară pe tema educației menstruale, la finalul anului 2020 începem să lucrăm la prima noastră campanie de advocacy. Astfel, în ianuarie 2021 lansăm pe platforma Declic Petiția pentru absorbante gratuite în școli – pentru a aduce subiectul accesului la produse de igienă menstruală pe agenda publică și pentru a măsura interesul și gradul de susținere al societății civile privind acest subiect.
2021, februarie – Petiția este susținută de alte 10 organizații non-guvernamentale.
Petiția ajunge în atenția publică, este preluată de presă și pe canalele de social media de influenceri, persoane publice etc. Alte 10 organizații se alătură inițiativei noastre și semnează petiția. Au semnat: Asociația Pe Stop, Asociația Casa Naturii, Asociația Micile Bucurii, Asociația FRONT, Asociația Ajungem MARI, Asociația E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația ANAIS, Girl Up Romania, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.
2021, 28 mai – Depunem petiția la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății de Ziua Internațională a Igienei Menstruale.
La aproximativ 4 luni de la lansarea petiției, de Ziua Internațională a Igienei Menstruale depunem semnăturile strânse până la acel moment, respectiv 22.574 de semnături, la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății împreună cu reprezentanții Declic.
2021, iunie – Ne întâlnim cu reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru consultări privind petiția.
După depunerea petiției, echipa noastră este invitată de Ministerul Educației (4 iunie 2021) și Ministerul Sănătății (22 iunie 2021) la consultări. Întâlnirile pe care le-am avut cu cei 2 secretari de stat din cele 2 ministere nu au fost însă concludente. Ne-am lovit în continuare de prejudecăți, iar ideea principală a fost aceea că ministerele nu pot implementa un astfel de program, îl pot doar sprijini.
2021, 15 septembrie – Este depus în Parlament proiectul PL-x nr. 372/2021 privind facilitarea accesului la educaţie a tinerelor din medii defavorizate şi sprijinirea unor persoane fără adăpost prin acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă.
Ca urmare a consultărilor din grupul de lucru „Împreună pentru fete”, este depus în Parlament un proiect de lege care propune tichete sociale pentru elevele vulnerabile din punct de vedere economic. În forma sa inițială, proiectul de lege presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale.
De acestea ar fi beneficiat doar adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social. Propunerea a fost ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.
Ulterior, proiectul legislativ a fost modificat printr-o serie de amendamente, pentru a reflecta mai bine nevoile identificate prin proiectele pilot derulate în București și pentru a promova absorbantele gratuite în toate unitățile de învățământ preuniversitar.
2021, decembrie – Consiliul local Sector 6 votează primul proiect pilot pentru absorbante gratuite în școli.
Consilierii locali votează HCL 262/2021 – propusă de Mihaela Ștefan, viceprimar Sector 6. Astfel, în anul școlar 2021-2022 sunt dotate cu dispensere cu produse de igienă menstruală 2 școli din cartierul Giulești-Sârbi: Școala Gimnazială nr. 153 și Școala Gimnazială nr. 161.
Împreună cu Asociația Pe Stop, ne-am întâlnit cu elevii din cele 2 școli pentru a afla părerea lor despre prezența absorbantelor la baie, și pentru a răspunde întrebărilor despre schimbările din perioada pubertății și adolescenței.
În anul școlar 2022-2023 alte 4 unități de învățământ din Sector au fost dotate cu astfel de dispensere.
2022, februarie – Consiliul local Sector 5 votează proiectul pilot pentru absorbante gratuite în școli.
Consilierii locali ai Sectorului 5 votează pentru HCL 10/2022 privind desemnarea următoarelor unități de învățământ: Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti, Școala Gimnazială nr. 103, Școala Gimnazială nr. 134, Școala Gimnazială nr. 136 și Școala Gimnazială nr. 125 ca unități pilot în vederea instalării unor dispensere pentru produse de igienă menstruală.
2022, aprilie – Inițiativa este preluată și de consilierii locali din Popești-Leordeni care depun un proiect similar pentru absorbante gratuite în școli. Proiectul este respins.
Proiectul este preluat de consilierii locali USR care depun un proiect similar în Popești-Leordeni, Ilfov. Proiectul presupune, pe lângă instalarea de dispensere cu absorbante gratuite, și organizarea de ateliere despre pubertate și adolescență cu elevii. În mai, proiectul pilot din Popești Leordeni este respins.
2022, 28 mai – Marcăm Ziua Internațională a Igienei Menstruale împreună cu colegele de la Asociația Pe Stop, societatea civilă și reprezentanții autorităților centrale și locale.
Pe 26 mai, am marcat Ziua Internațională a Igienei Menstruale împreună cu colegele de la Asociația Pe Stop în cadrul evenimentului „Menstruația – e timpul să vorbim despre asta” la Seneca AntiCafe în București.
Evenimentul a presupus o discuție despre menstruație, rușine și acces la produse de igienă, organizată în 2 paneluri interactive: „Menstruația în lege” și „Menstruația în viața de zi cu zi”.
2022, 30 iunie – Consiliul local Sector 3 votează proiectul pilot pentru absorbante gratuite în școli.
Consiliera Nina Costea depune proiectul în Consiliul Local al Sectorului 3. Proiectul este votat, iar Consiliul decide prin HCLS 3 284 din 30.06.2022 ca, începând cu semestrul I al anului școlar 2022-2023, două unități de învățământ din Sectorul 3: Școala Gimnazială nr. 55 și Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” vor fi parte dintr-un proiect pilot prin care vor fi instalate dispensere cu produse de igienă menstruală gratuite pentru eleve. Proiectul presupune de asemenea organizarea unor ateliere educative pentru elevi și distribuirea de materiale informative. Dispenserele sunt montate pe 12 octombrie în cele 2 unități de învățământ incluse în proiectul pilot.
Hotărârea presupune ca, începând cu semestrul II, toate școlile din Sectorul 3 să aibă instalate dispensere cu produse de igienă menstruale. Pentru că structura anului școlar s-a modificat, și nu mai există semestre, ci module, ne așteptăm ca dispenserele să fie instalate începând cu anul 2023 în restul unităților de învățământ din sector.
În perioada noiembrie – decembrie 2022, împreună cu Asociația Pe Stop am susținut gratuit ateliere educative cu toți elevii de la cele 2 unități de învățământ incluse în proiectul pilot. Am folosit această ocazie atât pentru a afla părerea tinerilor despre prezența absorbantelor în școala lor, cât și pentru a răspunde întrebărilor despre pubertate și adolescență. Elevii sunt încântați de prezența absorbantelor la baie, iar cel mai mulți privesc asta ca pe o normalitate.
2022, august – Inițiativa este preluată de Sectorul 4 unde este depus un proiect similar pentru absorbante gratuite în școli. Proiectul este însă respins în septembrie.
Proiectul este depus și în sectorul 4 de consilierul USR Mihnea Dobre, pe 10 august 2022. Proiectul prevede atât organizarea de ateliere educative despre pubertate și adolescență pentru elevi, cât și instalarea dispenserelor. Proiectul este însă respins în luna septembrie.
2022, 26 septembrie – Sunt depuse o serie de amendamente la proiectul de lege din Parlament.
La finalul lunii septembrie au fost depuse amendamente care modifică legea privind tichetele sociale pentru procurarea de produse de igienă menstruală, ceea ce înseamnă că în curând am putea avea o lege care să creeze cadrul legislativ pentru introducerea absorbantelor gratuite în școli.
Ce se modifică prin amendamente?
1. Titlul proiectului devine Lege pentru aprobarea programului „Împreună pentru fete”.
2. Proiectul prevede aprobarea programului „Împreună pentru fete”, constând în:
a) instalarea de dispensere pentru produse de igienă menstruală care conțin produse de igienă menstruală disponibile în mod gratuit pe toată durata anului școlar în unitățile școlare de stat din învățământul gimnazial, învățământul liceal și învățământ profesional;
b) distribuirea de materiale de informare privind educația pentru sănătate.
3. Finanțarea măsurilor din cadrul programului „Împreună pentru fete” se asigură din bugetul local în limita fondurilor disponibile, precum și din donații, sponsorizări și/sau fonduri externe.
Dacă legea va trece, acest lucru va facilita introducerea absorbantelor gratuite în școli fără să fie nevoie de hotărârile consiliilor locale, așa cum a fost în cazul proiectelor pilot începute în București.
2022, noiembrie – Elevii de la Colegiul Național Grigore Ghica din Dorohoi încep propriul proiect pilot în liceul lor.
Elevii de la Colegiul Național Grigore Ghica din Dorohoi au strâns 1500 de lei de la firme locale pentru a avea absorbante gratuite la baie.
Tinerii din Clubul de egalitate de gen al liceului, s-au mobilizat după ce conducerea liceului le-a refuzat cererea de a acoperi costurile pentru absorbante în acest an școlar.
Colegiul Național Grigore Ghica este printre puținele unități de învățământ din țară care asigură produse de igienă menstruală gratuite – și asta nu datorită autorităților locale sau conducerii școlii, ci pentru că elevii s-au mobilizat pentru a promova accesul universal la produse de igienă menstruală și pentru ca absorbantele să fie disponibile gratuit pentru oricine are nevoie de ele.
Adelina Buțincu, fondatoarea clubului de egalitate de gen și voluntară Iele-Sânziene:
Până la o ulterioară aprobare în bugetul liceului, ne-am descurcat cum am putut, am căutat promoții la absorbante și am cumpărat prima tranșă. Ne vom face măcar o părere despre cum văd elevele acest proiect.
2022, decembrie – Facultatea de Științe Politice din cadrul UBB Cluj-Napoca anunță că vor avea absorbante gratuite pentru studenți.
Facultatea inițiază un proiect pilot, iar absorbantele se găsesc în 3 toalete din cadrul clădirilor facultății.
Amintim în cazul Cluj-Napoca și de proiectul depus în Consiliul Local în primăvara anului 2022 de consiliera USR Alexandra Oană. Proiectul prevedea introducerea absorbantelor gratuite în 2 școli pilot: Școala Gimnazială Nicolae Iorga și Școala Gimnazială Traian Dârjan din Cluj-Napoca, unde învață preponderent elevi din medii defavorizate.
Proiectul a fost aprobat și bugetat printr-un amendament la bugetul local și ar fi trebuit să fie implementat de Direcția de Asistență Socială și Medicală, însă în prezent nu funcționează.
2023, martie – proiect pilot pentru absorbante gratuite într-o școală din Sibiu
Pe 20 martie 2023 s-a instalat 1 dispenser cu absorbante la Școala nr. 18 din Sibiu. Inițiativa aparține consilierei locale din partea USR, Diana Mureșan. Absorbantele sunt disponibile până la finalul anului școlar, iar proiectul este implementat cu ajutorul școlii.
Acesta nu este un proiect adoptat prin administrația locală, ci o inițiativă punctuală, astfel că bugetul pentru absorbante a fost acoperit de USR, spune Diana Mureșan: „împreună cu colegii mei din USR să acoperim noi necesarul de absorbante până la vacanța de vară”.
2023, 10 Mai – Lansăm un document de recomandări privind programul pentru absorbante gratuite în școli
Un document-resursă creat de noi, dedicat tuturor unităților de învățământ pentru implementarea programelor pentru absorbante gratuite în școli. Documentul vine ca răspuns la nevoia de a asigura o unitate în ceea ce privește implementarea unui program pentru absorbante gratuite în școli și propune respectarea principiilor precum incluziune, accesibilitate și educație. Totodată, documentul vine ca răspuns la o serie de probleme de implementare apărute în Sectorul 3, unde au fost montate dispensere prevăzute cu fise – care îngreunează accesul liber al elevelor la produsele menstruale.
Documentul de recomandări și proceduri este disponibil aici.
28 mai 2023 – Organizăm o mișcare pentru deblocarea proiectului de lege din Parlament, de Ziua Internațională a Igienei Menstruale
De Ziua Igienei Menstruale am trimis 3 scrisori deschise către Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru învăţământ din cadrul Camerei Deputaților pentru a debloca proiectul de lege Proiectului de lege PL-x nr. 372/2021 privind facilitarea introducerii absorbantelor în școli.
Zeci de semnatari ai petiției și susținători se alătură campaniei noastre și trimit mail-uri către deputații membrii în cele 3 comisii care trebuie să elaboreze un raport comun.
2023, 12 iunie – Munca noastră și a susținătorilor inițiativei este recunoscută la Gala Premiilor Participării Publice
Inițiativa noastră pentru absorbante gratuite în școli este premiată în cadrul Galei Premiilor Participării Publice – Lupta sânzienelor cu autoritățile vitrege.
2023, 26 septembrie – Munca noastră și a susținătorilor inițiativei este recunoscută la Gala Societății Civile
Campania noastră pentru absorbante gratuite în școli a fost premiată cu Premiul I și Premiul pentru impact social la categoria Comportament civic și participare publică în cadrul Galei Societății Civile.
2024, februarie – Elevii de la Consiliul Județean al Elevilor Prahova inițiază o campanie locală pentru absorbante gratuite în școli.
În luna martie, elevii de la CJE Prahova inițiază o consultare în rândul elevilor și culeg date pentru a analiza opinia acestora față de introducerea absorbantelor în școli și nevoile exprimate de tineri. Rezultatele culese de Consiliul Județean al Elevilor arată că 79.8% din respondenți spun că un proiect pentru introducerea absorbantelor gratuite în școli este esențial.
În luna aprilie, elevii prezintă aceste rezultate și o serie de motive într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei Municipiului Ploiești, Consiliul Local al Municipiului Ploiești și inițiază discuții cu administrația locală privind aprobarea unui proiect de consiliu local similar după modelul proiectelor din Sectorul 3 și 6 din București
2024, martie – Este anunțat un proiect prin care elevele din Deva vor avea acces gratuit la absorbante prin cabinetele de medicină școlară
Consiliul local adoptă Hotărârea 81 din 15.03.2024 inițiată de consilier local Călin Constantin Moraru. Aceasta sa va implementa începând cu luna Mai 2024 (Modulul 5 al anului școlar 2023-2024) și presupune distribuirea de absorbante în fiecare lună în cele 18 cabinete școlare din municipiul Deva, câte 700 de absorbante/cabinet.
Proiectul este implementat de Direcția de Asistență Socială Deva, care vor dota cabinetele cu absorbante din bugetul lor. Cabinetele medicale școlare sunt subordonate Direcției de Asistență Socială.
Inițiativa presupune și activități de informare pe care le vor ține medicii și asistentele, conform Art. 2 din HCL: „Aprobă desfășurarea de activități de informare a adolescentelor cu privire la importanța igienei intime în perioada menstruației de către personalul medical din cabinetele medicale școlare.”
Prezent – Implementăm proiectul „Absorbante Gratuite. Școli Incluzive”
În cadrul proiectului „Absorbante Gratuite. Școli Incluzive” ne propunem să analizăm situația actuală a programelor pentru absorbante gratuite în școli, să identificăm eventuale probleme de implementare și să venim în ajutorul școlilor pentru a crea un program care să respecte principiul accesului universal și echitabil la produse menstruale.
Am cerut informații administrațiilor locale, iar din datele preliminare primite reiese următoarea situație:
Sectorul 3: Pe raza Sectorului 3 au fost montate dispensere pentru absorbante în unitățile de învățământ de către administrația locală. Tot administrația a oferit bugetul pentru produsele menstruale. Proiectul funcționează, însă nu funcționează optim.
Sectorul 6 Conform răspunsului primit de la Administrația Școlilor, în Sectorul 6 sunt în prezent doar 5 unități de învățământ dotate cu dispensere pentru produse menstruale, cu toate că HCL-ul adoptat în 2021 prevedea extinderea la nivelul întregului sector.
Școli incluse în program:
- Școala Gimnazială Nr. 153 (parte din proiectul pilot)
- Școala Gimnazială Nr. 161 (parte din proiectul pilot)
- Colegiul Național Grigore Moisil
- Colegiul Tehnic Iuliu Maniu
- Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei: inactiv din cauza relocării
- Colegiul Național Elena Cuza
Sectorul 5:
Conform răspunsului primit de la Direcția Învățământ a Sectorului 5 la data de 24 aprilie 2024, proiectul este nefuncțional și nu a fost implementat în nicio unitate de învățământ din Sectorul 5.
În sectorul 5 nu sunt nici dispensere instalate, nici produse menstruale gratuite, cu toate că HCL 10 din 21.02.2022 prevede desemnarea unor unități de învățământ ca proiecte pilot și extinderea ulterioară a programului.
2024, Mai – Asociația Studenților în Științe Politice de la Universitatea din București și Bella încep campania #AbsorbanteÎnUniversitate
Sunt montate dispensere cu absorbante Bella în băile Facultății de Științe Politice a Universitășii din București, disponibile gratuit pentru studente. Reprezentanții asociației studenților propun ca toate centrele universitare și alte asociații studențești să se alăture campaniei și să preia modelul.
Vom actualiza această postare pe măsură ce proiectul se dezvoltă și se îndreaptă în direcția pentru care lucrăm: acces gratuit la produse de igienă menstruală în toate școlile din România.
Pentru noi, produsele de igienă menstruală sunt un drept al tuturor persoanelor cu menstruație, iar prezența produselor de igienă menstruală în spațiul public trebuie să devină o normalitate.
Ne poți susține inițiativa semnând Petiția pentru produse de igienă menstruală în școli sau printr-o donație unică sau recurentă.
Dacă reprezinți un ONG, o școală sau vrei pur și simplu să implementezi un proiect similar – ne poți scrie la adresa acasa@ielesanziene.org ca să împărtășim din experiența noastră și să oferim îndrumare, atât cât putem. Implementarea unui astfel de proiect necesită implicarea mai multor entități (autorități locale/centrale, societatea civilă, organizații non-guvernamentale, companii) și se poate dovedi uneori dificilă.