Petiția „Produse menstruale gratuite în școli!”

Din 2020 am început să lucrăm ca asociație pe diverse proiecte în contextul educației menstruale. Am făcut ateliere cu adolescente, am creat un shop caritabil cu absorbante reutilizabile manufacturate etic în România, am deschis subiectul menstruației în mediul online, am început o cercetare pentru că nu există date statistice cu privire la educația și igiena menstruală, și am distribuit produse menstruale eco-friendly în rândul fetelor și femeilor vulnerabile.

Puteți citi pe pagina Proiecte mai multe despre proiectele noastre, iar AICI puteți vedea raportul de activitate pentru 2020, primul an al asociației.

În urma activităților noastre am ajuns la concluzia că este nevoie de o măsură socială care să schimbe felul în care menstruația este privită în România. Așadar, încă din octombrie 2020 am început să lucrăm la o petiție pentru a cere autorităților să privească (mai) atent problema educației și sărăciei menstruale (period poverty). 

Suntem conștiente că există multe probleme la acest capitol, unele dintre ele țin de aspectele sociale (cum e percepută menstruația la nivel social), iar altele de aspectele economice (accesul la resurse pentru gestionarea menstruației). Printre problemele identificate de noi se numără:

  • Faptul că nu există un program de educație despre menstruație în sistemul de învățământ
  • În zonele insuficient deservite accesul la informații corecte este și mai restrâns
  • Produsele menstruale sunt taxate cu cota standard TVA de 19% 
  • Foarte multe produse menstruale sunt în continuare pe rafturile magazinelor FĂRĂ a menționa lista de ingrediente pe care le conțin
  • Foarte multe produse menstruale din comerț conțin dioxină, plastic, parfum și alte substanțe dăunătoare atât corpului, cât și mediului înconjurător
  • Foarte multe persoane care trăiesc în sărăcie nu își permit să achiziționeze lunar produse menstruale și recurg astfel la improvizații care duc la infecții și alte afecțiuni ale aparatului reproducător

Tocmai de aceea și noi ne-am gândit la mai multe direcții în care să mergem cu petiția noastră:

  • Eliminarea taxei pentru produsele menstruale
  • Produse menstruale gratuite în toate toaletele din spațiile publice
  • Listarea ingredientelor pe toate pachetele de produse menstruale
  • Produse menstruale gratuite în toate cabinetele medicale

Dar realitatea este că momentan nu există o soluție universală care să rezolve toate aceste probleme, și nici nu va apărea una peste noapte. Noi credem însă că există un loc de unde pot pleca niște schimbări care să aibă impact pe termen lung – ȘCOALA. 

Acel loc unde elevii petrec ore întregi în fiecare zi, unde învață, unde leagă prietenii, se dezvoltă, se influențează reciproc. Felul în care menstruația este privită în sistemul de învățământ ar putea schimba încet-încet și felul în care ea este văzută la nivel național.

Așa că ne-am decis ca prin petiție să cerem produse menstruale gratuite în școlihttps://campaniamea.declic.ro/p/produse-menstruale-scoli.

Nu este, desigur, o soluție universală și nu ajunge la toate persoanele vulnerabile care au nevoie de produse menstruale. Dar privim această petiție ca pe un prim pas în rezolvarea unei probleme mult mai complexe cu care ne confruntăm. Am redactat petiția după ce am luat în considerare și am analizat modul în care problema accesului la produse menstruale a fost abordată în state precum Scoția, care și-au început demersul de reducere a period poverty tot în școli.

În Scoția, gratuitatea produselor menstruale a apărut treptat. În primă fază, absorbantele au devenit accesibile în școli într-un program demarat în anul 2018. Discuția despre period poverty și necesitatea unui program universal pentru accesul la produse de igienă menstruală ajunseseră pe agenda publică încă din 2016. 

Schimbarea recentă despre care citim astăzi nu ar fi fost posibilă dacă problema menstruației nu ar fi fost abordată mai întâi printr-un program care a introdus produsele menstruale gratuite în școli și universități. Mediul școlar este cel mai la îndemână canal prin care se pot produce schimbări semnificative. Aici vorbim atât de schimbări de percepție, căci un astfel de program ar ajuta la reducerea stigmatului  cu care este privită menstruația, cât și la schimbări cu impact pe termen lung: reducerea absenteismului școlar, un climat mai favorabil dezvoltării, reducerea bullying-ului.

În România, schimbarea pe care ne-o dorim nu poate apărea peste noapte. Este nevoie de pași mici, strategici, iar un program național prin care produsele menstruale să fie disponibile în școli este un prim pas în acest sens. Distribuirea produselor menstruale ar trebui realizată nediferențiat, iar accesul elevelor la produse de igienă menstruală nu ar trebui condiționat de situația lor materială. Un astfel de program ar trebui să fie caracterizat de universalitate și echitate, pentru că deși unele persoane sunt mai vulnerabile din punct de vedere economic, fiecare persoană de sex feminin ar trebui să aibă acces la produse menstruale sigure. Considerăm că produsele menstruale ar trebui considerate un drept, nu un simplu beneficiu acordat pe criterii specifice.

În general, politicile sociale sunt construite pe aceste 2 principii, universalitate și echitate, iar prin conținutul lor își propun rezolvarea mai multor probleme sociale interconectate.

De exemplu, unul dintre obiectivele Programului „Cornul și laptele” a fost scăderea abandonului școlar în ciclul obligatoriu, iar aplicarea lui a fost universală, chiar dacă în practică, de pe urma lui au beneficiat mai mult elevii proveniți din familii afectate de sărăcie. 

Cercetarea calitativă „Cornul și laptele – Percepții, atitudini și eficiență” realizată de cercetători ICCV, la care au participat actori instituționali şi sociali (profesori, învățători, directori de  şcoală, părinți, medici de familie) arată că în anumite situații programul Cornul și laptele poate avea efecte pozitive asupra reducerii abandonului școlar în cazul elevilor care proveneau din familii cu situație materială precară.

Ne-am gândit și la o serie de modalități de implementare a unui program de distribuire gratuită a produselor menstruale, luând în calcul avantajele și dezavantajele. Credem că în final, dacă această inițiativă va ajunge pe masa guvernanților, un program național pentru distribuirea produselor menstruale în școli ar trebui să lase la latitudinea fiecărei școli modalitatea optimă de implementare. Deși este o inițiativă națională, implementarea ar trebui făcută descentralizat, ținându-se cont de facilitățile existente în fiecare școală. De exemplu, acestea ar putea fi disponibile fie în băi, fie la cabinetul medical, fie distribuite lunar fiecărei eleve. Trebuie să avem în vedere că există diferențe destul de mari de la școală la școală: de la toalete, până la programul cabinetului medical, școlile nu sunt exact la fel.

Modalitățile de implementare sunt probabil cel mai important pas dacă inițiativa noastră va deveni realitate. Însă, în această etapă preliminară, noi ne propunem să aducem menstruația pe agenda publică, să vorbim despre nevoia femeilor și fetelor de a putea să își gestioneze menstruația în mod sigur și sănătos în fiecare lună.

Motivele pentru care este nevoie urgentă de un astfel de program sunt exact consecințele grave pe care lipsa accesului la produse menstruale le are în rândul elevelor: absențe școlare ce au un efect negativ asupra educației, folosirea unor materiale improvizate precum hârtie, cârpe sau haine, care pot duce la infecții și afecțiuni ale aparatului reproducător, creșterea stigmatului asupra proceselor firești ale corpului uman.

Dacă vi se par utile petiția și acest demers, vă rugăm mult să semnați aici https://campaniamea.declic.ro/p/produse-menstruale-scoli și să ne ajutați să dăm vestea mai departe.